3/2/10

Oscars 2010

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ τα οποία θα απονεμηθούν στις 7 Μαρτίου. Οι ταινίες με τις περισσοτερες υποψηφιοτητες ειναι το Avatar και το The Hurt Locker.
Υποψήφιες για Όσκαρ καλύτερης ταινίας είναι φέτος για πρώτη φορά δέκα ταινίες και όχι πέντε όπως συνήθως: Avatar, The Βlind side, District 9, Μια Κάποια Εκπαίδευση, The Hurt Locker, Αδωξοι Μπάσταρδη, Precious, Ένας Σοβαρός Ανθρωπος, Ψηλά στον Ουρανό, Ραντεβού στον Αέρα.
Ο Τζέιμς Κάμερον και η πρώην σύζυγός του Κάθριν Μπίγκελοου θα «κονταροχτυπηθούν» και στην κατηγορία της καλύτερης σκηνοθεσίας (για τα Avatar και Hurt Locker αντίστοιχα), ενώ ο Κουέντιν Ταραντίνο με τους Μπάσταρδούς του, ο Τζέισον Ράιτμαν για το Ραντεβού στον Αέρα και ο Λι Ντάνιελς με το Precious συμπληρώνουν την πεντάδα.
Βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου διεκδικούν οι: Τζορτζ Κλούνεϊ (Ραντεβού στον Αέρα), Τζεφ Μπρίτζες (Crazy Heart), Κόλιν Φερθ (A Single Man), Μόργκαν Φρίμαν (Ανίκητος) και Τζέρεμι Ρένερ (The Hurt Locker).
Βραβείο Α' γυναικείου ρόλου διεκδικούν οι: Μέριλ Στριπ (Τζούλι και Τζούλια), Σάντρα Μπούλοκ (The Blind Side), Γκαμπουρέι Σιμπίντε (Precious), Χέλεν Μίρεν (The Last Station) και Κάρεϊ Μάλιγκαν (Μια Κάποια Εκπαίδευση).
Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου διεκδικούν οι ταινίες: The Hurt Locker, Αδωξοι Μπάσταρδη, The Messenger, A Serious Man και η ταινία της Pixar, Ψηλά στον Ουρανό, ενώ υποψήφιες για Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου είναι οι: District 9, Μια Κάποια Εκπαίδευση, In the Loop, Precious και Ραντεβού στον Αέρα.
Υποψήφιοι για Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου είναι οι: Ματ Ντέιμον για το Ανίκητος, Γούντι Χάρελσον για το The Messenger, Κρίστοφερ Πλάμερ για The Last Station, Στάνλεϊ Τούτσι για τα Παραδεισένια Οστά και το φαβορί Κρίστοφ Βαλτς για τους Αδωξους Μπάσταρδους.
Δύο υποψηφιότητες για Β΄ γυναικείο ρόλο συγκεντρώνει η ταινία Ραντεβού στον Αέρα: μία για τη Βέρα Φαρμίγκα και μία για την Αννα Κέντρικ. Η κάτοχος Χρυσής Σφαίρας Μο'νίκ είναι επίσης υποψήφια για το Precious, ενώ η πεντάδα συμπληρώνεται με την Πενέλοπε Κρουθ (για το Εννέα) και τη Μάγκι Γκίλενχαλ (Crazy Heart).
Στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας Animation υποψήφιες είναι τα: Ψηλά στον Ουρανό, Coraline, Fantastic Mr.Fox, The Princess and the Frog, The Secret of Kells.
Οι ταινίες Ajami από το Ισραήλ, El Secreto de Sus Ojos από την Αργεντινή, The Milk of Sorrow από το Περού, Un Prophete από τη Γαλλία, Η Λευκή Κορδέλα από τη Γερμανία συναγωνίζονται για το βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας.
Για το βραβείο μοντάζ συναγωνίζονται οι ταινίες Avatar, District 9, The Hurt Locker, Αδωξοι Μπάσταρδη, Precious.
Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ διεκδικούν: Burma VJ, The Cove, Food, Inc., The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers, Which Way Home.
Υποψήφιες για Όσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης είναι οι ταινίες: Avatar, The Imaginarium of Dr. Parnassus, Εννέα, Σέρλοκ Χολμς, The Young Victoria.
Βραβείο Φωτογραφίας διεκδικούν οι ταινίες: Avatar, Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ, The Hurt Locker, Αδωξοι Μπάστερδη, Η Λευκή Κορδέλα.
Η τελετή απονομής θα γίνει στις 7 Μαρτίου και τα βραβεία θα παρουσιάσουν οι Στιβ Μάρτιν και Αλεκ Μπόλντουιν.