2/8/09

Παρασκευή βράδυ στα μπουζούκια


Λίγο μετά τις δύο η συμβολή των οδών Πέτρου Ράλλη και Πειραιώς μοιάζει με το πάρκινγκ του Carrefour σε περίοδο εκπτώσεων. Για ποιο λόγο? Μα φυσικά, εκεί τραγουδά ο Νίκος Βέρτης. Πολυτελή αυτοκίνητα στριμωγνόνται στην είσοδο του μαγαζιού σαν να πρόκειται για την διεθνή έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης.

Μπαίνουμε στο μαγαζί την ώρα που ήδη τραγουδά ο Βέρτης, ο οποίος συνηθίζει να τραγουδά με την συνοδεία βιολιών, προφανώς για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση στον εαυτό του και το κοινό ότι παρακολουθούν κάποια συναυλία διάσημης συμφωνικής ορχήστρας.

Δίπλα μας ένας υπέρβαρος κύριος απολαμβάνει το πούρο του ενώ η κυρία που τον συνοδεύει χορεύει αποκλειστικά για εκείνον θυμίζοντας μας τις ανατολίτικες καταβολές μας.
Πίσω μας ένας άλλος ηλικιωμένος κύριος απολαμβάνει τα σουξέ του Νίκου Βέρτη μαζί με την παρέα μιας όμορφης αλλοδαπής κύριας. Τα μπουζούκια γεφυρώνουν το χάσμα γενεών και παρουσιάζουν αξιοσημείωτο προοδευτισμό σε θέματα πολυπολιτισμικότητας.

Η ώρα 04:00. Ο Νίκος Βέρτης εμφανίζεται ξανά για το δεύτερο πρόγραμμα του. Ο κόσμος σηκώνεται να χορέψει. Για να περιγράψει κανείς αυτό που συμβαίνει στην πίστα , θα πρέπει να ανατρέξει στο διάσημο βιβλίο ιστορίας της έκτης δημοτικού όπου περιγράφεται ο «συνωστισμός» που επικρατούσε στο λιμάνι της Σμύρνης το ’22. Ο διαθέσιμος χώρος που αντιστοιχεί σε εκείνους που θέλουν να χορέψουν είναι αντίστοιχος με αυτόν που έχουν οι κρατούμενοι στα κελιά τους στο Γκουαντάναμο.

Παρόλα αυτά, οι Έλληνες γουστάρουν τα μπουζούκια. Γιατί άραγε ;

1. Οι γυναίκες χορεύουν πάνω στα τραπέζια και αντιμετωπίζονται σαν αρχαίες Ελληνίδες θεές σε χώρο λατρείας.

2. Τα μπουζούκια αποτελούν τον ιδανικό χώρο επίδειξης οικονομικού πλούτου και γαλαντομίας του αντρικού πληθυσμού. Ζωντανά παραδείγματα των βασικών αξιών του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι νομίζετε τυχαίο το γεγονός πως οι άντρες φλερτάρουν τις γυναίκες κατα κύριο λόγο πετώντας τους λουλούδια?

3. Επειδή σύσσωμοι οι θαμώνες τραγουδούν δυνατά καψουροτράγουδα προσπαθώντας να διηγηθούν μια προσωπική ιστορία με λόγια «δανεικά».

Για όλα τα παραπάνω τα μπουζούκια είναι και θα παραμείνουν η «βαριά» βιομηχανία ετούτης της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου