5/10/09

Κυριακή βράδυ λίγο μετά το exit poll


H ώρα είναι επτά και κάτι. Η οθόνη της τηλεόρασης έχει γεμίσει χρώματα, διαγράμματα και ποσοστά. Η ανακοίνωση του exit poll δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης του αποτελέσματος. Το Πασόκ έχει «θριάμβευσει». Δημοσκόποι, δημοσιογράφοι και παρατρεχάμενοι αυλικοί έχουν ήδη στρώσει το κόκκινο χαλί για να υποδεχτούν τον νέο ηγέτη – σωτήρα της χώρας. Τα ίδια πρόσωπα που πριν από μόλις δυο χρόνια τον λοιδορούσαν γιατί θεωρούσαν πως είναι ακατάλληλος να ηγηθεί.

Δυο χρόνια μετά όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Το παιδί από το Καστρί με τα σπαστά ελληνικά και την αθλητική κορμοστασιά τελικά διαθέτει την αρχηγική στόφα του μπαμπά του.

Ο Πρετεντέρης παραληρεί για την μεγάλη εκλογική νίκη, ο Τράγκας φτιάχνει πρόχειρους προϋπολογισμούς στα χαρτιά του για να δει πως τα βγάλει πέρα μετά την απώλεια της κρατικής διαφήμισης και σύσσωμο το δημοσιογραφικό τσίρκο επιβιβάζεται στο τρένο του σοσιαλισμού. Οι «γυμνοσάλιαγκες» πρέπει να παραμείνουν ευέλικτοι για να επιβιώσουν.

Δυο ώρες αργότερα, ο Καραμανλής φτάνει στο Ζάππειο. Σκυθρωπός και καταβεβλημένος αλλά με βαθύ αίσθημα ικανοποίησης ανακοινώνει την παραίτηση του από την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας,ίσως τη μόνη δουλειά που ποτέ δεν ήθελε πραγματικά να κάνει. Η απερχόμενη κυβέρνηση υπήρξε η πιο αποτυχημένη της μεταπολιτευτικής περιόδου. Τώρα που το καράβι της «επανίδρυσης» βούλιαξε η Νέα Δημοκρατία μοιάζει με ξεπεσμένη συμμορία. Έτσι ο καθένας τραβάει το δρόμο του.

Ο Καραμανλής μπορεί να γυρίσει ήσυχος στις σπουδές του, να περνά περισσότερο χρόνο με τα δίδυμα, να μαγειρεύει για την Νατάσα που θα γυρνάει στο σπίτι κατάκοπη μετά από μια κουραστική μέρα στο νοσοκομείο. Ο Σουφλιάς μπορεί πλέον να ασχοληθεί αμέριμνος με την περίφραξη του αυθαιρέτου του, ώστε να προστατευτεί από τις πυρκαγιές του επόμενου καλοκαιριού. Ο Αλογοσκούφης που δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, θα επιστρέψει στα πανεπιστημιακά έδρανα μήπως βρεθεί εκεί κάποιος που ακόμα να εκτιμά την οικονομική του σκέψη.

Έξω από το Ζάππειο οι μνηστήρες του θρόνου αδημονούν . Σαν τα «κοράκια» που περιμένουν έξω από την εντατική να μας αφήσει χρόνους ο μακαρίτης μπας και ανοίξει η διάθηκη μια ώρα αρχίτερα, δηλώνουν στις κάμερες πως θα είναι παρόντες στην επομένη μέρα. Το κόμμα πρέπει να προχωρήσει. Καμιά πατρίδα για τους μελλοθανάτους.

Η χώρα έχει αλλάξει σελίδα. Μόνο που το μολύβι της ιστορίας, γράφει το ίδιο σενάριο εδώ και δεκαετίες αναδιανέμοντας τους πρωταγωνιστικούς ρόλους με βάση το επίθετο που αναγράφεται στην ταυτότητα.

Υ.Γ : Το μέλλον της χώρας προμηνύεται λαμπρό. Ακόμα και αν η Ντόρα αποφασίσει να τα παρατήσει νωρίς , σειρά θα πάρει ο Κυριάκος. Και από ότι παρατήρησα μέσα στα επόμενα χρόνια θα είναι σε ώριμη πολιτική ηλικία και η κόρη του Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου