29/4/09

Γυμναστήριο: Mια μικρή κιβωτός


Εδώ και τρεις ημέρες έχω ξεκινήσει την νέα μου «περιπέτεια» που αφορά την ετήσια συνδρομή σε γνωστή αλυσίδα γυμναστήριων. Η λέξη «περιπέτεια» ίσως είναι φτωχή για να περιγράψει το συγκεκριμένο εγχείρημα καθώς έχω τόση σχέση μου με την γυμναστική όση και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος με την πολιτική. Ωστόσο, λατρεύω τους ανθρώπους που επισκέπτονται τα γυμναστήρια επειδή μου υπενθυμίζει πόσο διαφορετικές συνήθειες έχουν οι άνθρωποι σε όλες τις κοινωνικές τους δραστηριότητες, κάτι σαν τις 12 φυλές του Ισραήλ. Θα προσπαθήσω παρακάτω να αναλύσω τις κυριότερες « φυλές» των ανθρώπων που συναντά κανείς στα γυμναστήρια καθώς και τις στυλιστικές τους επιλογές.

1. Ο αφοσιωμένος. H συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνει κυρίως άντρες που διαθέτουν υψηλό αίσθημα του σκοπού που υπηρετούν. Σκοπός τους είναι να γυμναστούν και τίποτα δεν μπορεί να τους αποσπάσει από την αποστολή τους. Χωρίς να χρονοτριβούν, περνούν από το ένα μηχάνημα στο άλλο και ενοχλούνται αφάνταστα από εκείνους που στήνουν ψιλοκουβέντα δίπλα τους. Dress code: ανάξιο κριτικής

2. Ο θορυβώδης.
Εδώ συναντάμε αποκλειστικά άντρες που συνοδεύουν τις ασκήσεις τους με άναρθρες κραυγές . Οι κραυγές αυτές στόχο έχουν να τρομάξουν τα πολλά κιλά που έχουν φορτωθεί στα μηχανήματα ενώ παράλληλα ηχούν και σαν ιαχές πόλεμου στην κατά τα αλλά χαλαρή ατμόσφαιρα ώστε να διατηρούνται οι παρευρισκόμενοι σε εγρήγορση. Dress code: ξεχειλωμένες αμάνικες μπλούζες, σορτσάκια και μπασκετικές κάλτσες.

3. Ο βιβλιοφάγος
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν άντρες και γυναίκες που συνδυάζουν σωματική άσκηση και πνευματική καλλιέργεια. Αυτό το πετυχαίνουν είτε διαβάζοντας περιοδικά είτε βιβλία κατά την διάρκεια της άσκησης. Δυστυχώς όμως τα μόνα όργανα που έχουν την υποδομή να υποστηρίξουν αυτή την πνευματική δραστηριότητα είναι ο διάδρομος και το ποδήλατο επειδή είναι τα μόνα που διαθέτουν θέση στήριξης. Φήμες λένε ότι θα συσταθεί κίνημα πολιτών του πνευματικού κόσμου που θα ζητά την υποχρεωτική τοποθέτηση αναλογίου μπροστά από κάθε μηχάνημα εκγύμνασης ώστε να καταρρεύσει ο μύθος που θέλει πνευματικά «ρηχούς» τους γυμνασμένους ανθρώπους. Dress code: t-shirt και αθλητικές φόρμες σε ουδέτερα χρώματα.

4. O «εξοπλισμένος».
Eδώ πάλι συναντούμε άντρες και γυναίκες. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως εκείνοι που απαρτίζουν την κατηγορία προφανώς τελούν υπό σύγχυση μιας και μπερδεύουν τον διάδρομο γυμναστικής με την πασαρέλα. Το ντύσιμο τους περιλαμβάνει αυστηρά επώνυμες μάρκες ρούχων ειδικά κατασκευασμένα για γυμναστική. Αυτή την φορά το χρώμα θριαμβεύει. Ροζ φόρμες για τις γυναίκες, κόκκινο για τους άντρες. Όμως εκείνο που πραγματικά τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι τα αξεσουάρ. Θήκες μπράτσου για το I-pod καθώς η μόδα των γυμναστηρίων απαγορεύει αυστηρά τις τσέπες, τσάντες που μοιάζουν με σακίδια εκστρατείας και παγούρια με ειδικό σχέδιο και σχήμα ώστε να ταιριάζουν με τις υπόλοιπες ενδυματολογικές επιλογές.

5. Οι στάρλετς. Κάθε συνάθροιση ανθρώπων για να μπορέσει να καθιερωθεί στο μυαλό των συμμετεχόντων, πρέπει να διαθέτει ένα σημείο αναφοράς. Κάθε γυμναστήριο λοιπόν έχει μια σταρ ή περισσότερες που προσδίδουν το απαραίτητο κύρος. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει μία wannabe star είναι αψεγάδιαστη εξωτερική εμφάνιση, μπλαζέ ύφος και μοναχική παρουσία. Δεν θα δείτε ποτέ κάποιον η κάποια άλλη να γυμνάζεται μαζί της, ανταλλάσσει σκόρπιες κουβέντες μόνο με γυμναστές και άντρες που διαθέτουν αντίστοιχο επίπεδο φυσικής κατάστασης και γράμμωσης. Dress code: στενές αθλητικές φόρμες και φανελάκια με χοντρό τιραντάκι.

6. Οι φιλενάδες
Η κατηγορία αυτή έχει μόνο γυναικεία εκπροσώπηση και απαρτίζεται από δυο γυναίκες και άνω που πηγαίνουν πάντοτε μαζί στο γυμναστήριο τις ίδιες ώρες και μέρες καιγυμνάζονται σε πλαϊνά όργανα για να ξορκίσουν την εκκωφαντική σιωπή του ιμάντα της τροχαλίας. Μόνιμο θέμα συζήτησης τους είναι η δίαιτα,η κοινωνική κριτική των υπόλοιπων θαμώνων, βραχυπρόθεσμα σχέδια (ποτε θα παμε Zara) και μακροπρόθεσμα σχέδια (που θα πάμε το Σάββατο).

7. Οι ¨γαμπροί¨
Όπως αντιλαμβάνεστε, μόνο άντρες θα μπορούσαν να τιμούν με την παρουσία τους αυτήν την κατηγορία. Έχοντας απολέσει κάθε ελπίδα ανέρευσης γκόμενας οπουδήποτε αλλού, οι γαμπροί αναλαμβάνουν δράση στο γυμναστήριο. Καθηλωμένοι στην δεκαετία του 80’ χρησιμοποιούν ατάκες που παραπέμπουν σε ταινία του Ψάλτη. Εμφανίζονται σε ομάδες των δυο ατόμων και άνω, ώστε να μοιράζονται την αποτυχία. Dress code: οτιδήποτε τονίζει τα σωματικά τους προσόντα.

Εάν δεν αναγνωρίσατε τον εαυτό σας, σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες μην απογοητεύεστε. Υπάρχει χώρος για όλους εσάς.

Η Μύκονος του χειμώνα δεν είναι η Αράχοβα αλλά το γυμναστήριο της γειτονιάς σας,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου